onsdag, september 20, 2006

Eurovision Socialist Contest

Jaha. Det här med val väcker många frågor, en del som det inte går att sluta fundera på, inte ens om man försöker.

Valet är ett skådespel och politikerna är clowner

så skriver den mycket omtalade organisationen Osynliga partiet som en av sina slogans, och det verkar stämma mer än någonsin just i år, dessvärre. Valkampanjerna präglades av klagande på "de andra gänget", intervjuer och möten av pajkastning samt gemensamma fotosessioner med kramande och stora leenden. Valet i sig i sin nya form blev ännu mer av en föreställning för publik; det nya sättet att förtidsrösta med vallokaler i bibliotek och större gallerior, som Nordstan här i Göteborg, gav det hela en prägel av en käck marknadsföringskampanj där valarbetarna stod och försökte ragga kunder - väljare alltså - som vilken lumpen Teliaabonnemangsförsäljare som helst, de där som man helst tittar irriterat på och vänder sig ifrån med ett ansträngt stressat "jag har inte tid" även om dagens planer inte sträcker sig längre än att pilla naveln och äta kakor.

Valvakan var så nästa stora frågetecken. Valvaka som koncept är väl i sig inget nytt, men SVTs studio tappade så totalt fokus på vad det hela handlade om, valet som fick ett ökat antal människor att gå till sina vallokaler och rösta för landets framtid under fyra år, att produktionen snarast kändes som om man tittat lite för mycket på schlagerfestivalen och TV3s "Efterlyst" där den annars så förtroendeingivande Katarina Sandström från "Rapport" kändes mer kvasidramatisk än Hasse Aro och folkhems-Sverker Olofsson mest såg ut att gå och vänta på att få slänga någon av sina politikergäster i soptunnan. Backstageintervjuer, prognoser på scen från en statistiker som bäst sköter sitt sifferpillande i bakgrunden och en del irrelevanta och osakliga frågeställningar gjorde sitt till för att det helta skulle få för mycket glam- och partystämpel. Politik behöver inte vara roligt ur den aspekten. Det är redan viktigt så det räcker.

Vi har redan gjort våra val

Ja, nu är de gjorda. Slutgiltiga resultatet låter vänta på sig på grund av sent inkomna förtids- och utlandsröster enligt Valmyndigheten men dyker upp under torsdagsförmiddagen. Svängningarna som redovisats allt eftersom rösterna räknats har jämnat ut sig och slutresultatet ser ut att skilja högst någon tiondels procentenhet från det under valnatten preliminärt framräknade resultatet.